Fem saker att tänka på vid köp av serverrack

Serverrack är en viktig del av IT-infrastrukturen. Att välja rätt serverrack kommer att leda till effektiv strömförsörjning och kylning, och det kommer att skydda din utrustning och göra skötsel och organisation av dina servers mer effektivt.

Här är fem saker att tänka på:

1. Välj lämplig storlek på racket

Välj ett serverrack med tillräckligt inre utrymme för att få plats med din nuvarande utrustning och försäkra dig om att du har tillräckligt med utrymme för att få plats med framtida expansion så väl som oplanerat införskaffande av utrustning.

Utrymmet mäts med EIA-standard (Electronic Industries Alliance) och enheten kallas U (från engelskans Unit). 1U motsvarar 1,75 inch eller ungefär 4,5 cm i höjd. Kom ihåg att utrymme för tillbehör som miljöövervakningssystem, fjärrstyrd strömförsörjning, KVM-lösningar och UPS kan bli nödvändigt. Till exempel, om du behöver få plats med 20 st 2U-servers, kommer du troligen välja ett rack med en höjd av 44U för att få plats med tillbehör som en KVM-skärm på 1U och batteriförsörjning på 2U.

Ett racks inre utrymme mäts från den högsta punkten på insidan till bottenchassit. Djupet mäts från insidan och fram till dörren och bredden mäts från ena panelsidan till den andra. Givetvis skall den tyngsta utrustningen hamna underst och därmed göra racket mera stabilt samt mät hur mycket plats du får framför och bakom racket.

2. Fysisk säkerhet startar här!

Fysisk säkerhet är vitalt för att din affärsverksamhet ska fungera. Dina serverrack skall passa in i din heltäckande säkerhetsstrategi. Det finns flera åtgärder du kan vidta för att förbättra säkerheten för rack och utrustning i ditt datacenter.

Tänk på möjligheten att köpa serverrack med låst front och bak. Använd gärna övervakningssystem för att övervaka dina rack. Det ger administratören fortlöpande information om strömförsörjning, möjliga vattenläckor, temperatur och andra variabler som kan skickas automatiskt via SMTP/SMS/SNMP när något onormalt inträffar.

Dessutom finns det flertalet övervakningssystem med dörrsensorer som kan skicka alarm om en rackdörr öppnas när den normalt inte ska få öppnas. Vidare finns det lösningar som fungerar ihop med videokamera och sensorer som gör det möjligt för administratörer att direkt övervaka serverrack och serverrum visuellt, samt även spela in videoklipp. Självklart beroende på vilken säkerhetsnivå verksamheten kräver. Om du planerar ett nytt datacenter, kan du överväga extra fysisk säkerhet genom att bygga på ett säkert sätt från start.
 

3. Skräddarsy rackdesignen till att fungera för dig

Dom flesta tillverkare ger möjlighet till många olika val så att ditt serverrack möter specifika krav från din miljö. Det finns flertalet gemensamma områden där du bör kunna göra val från.
 

4. Fundera över strömförsörjningen

PDUs (Power Distribution Units) fördelar ström till servers över en hel strömlist. Rackmonterade strömlister är speciellt gjorda för serverrack och monteras vertikalt eller bakom dörrposten i den bakre delen av racket. Strömlister kan delas in i två olika kategorier: standard och intelligent. Standardströmlister kan ge värdefull information, så som varning om en säkring har gått och visning av nuvarande strömgenomgång men måste dom alltid skötas för hand och på plats till skillnad mot intelligenta strömlister som möjliggör IP-styrd åtkomst. Det gör att administratörer kan göra en kallstart av servrar från vilken plats som helst med tillgång till IP. Det reducerar nertiden och gör att man snabbt kan komma igång igen.

Produkter för fjärrstyrd (IP-styrd) strömförsörjning ger inte bara intelligent kontroll av tillhörande system, dom ger också administratören speciella fördelar vid distribution av ström, som till exempel tre-fas-ström.

Se till att ha en kylningsstrategi

Kylning av serverrack

Det är viktigt att förstå vilken roll serverrack har i din strategi för kylning av datahallen. Typen av rack du väljer beror på vilken kylningsmetod du använder i din miljö. Värmeavgången per rack varierar mycket, beroende på typ och hur mycket utrustning det finns i, men det kan vara allt från 4 kW-12 kW eller mer per rack, och en del experter menar att dessa siffror kommer att stiga betydligt i framtiden med kanske upp till 30 kW-50 kW per rack.

Öppna eller perforerade rack: Välj dessa rack för maximalt luftflöde om din primära metod för kylning i datacentret eller serverrummet är luftkylning. Fläktar, ventilatorer, friströmmande luft, varma kalla gångar osv.

Rack med övertryck: välj detta alternativ om du sprider kyla via tex golvkanaler som kan tas upp i racken.

Vätskekylning: När antalet servers och energikrävande applikationer i racket ökar, används i högre grad vätskekylning (modulära, temperaturneutrala, kylningslösningar med hög densitet som använder utbyte i värme mellan luft/vatten för att ge enhetlig och effektiv kylning). Enheter med vätskekylning monteras i racket med möjlighet till viss redundas.

Luftkonditionering: Luftkonditionering i serverrack används normalt inte i traditionella datacentermiljöer. Däremot kan det komma i fråga om utrustningen ska placeras utanför en kontrollerad datacentermiljö, som till exempel i varuhus eller fabriker. Det är viktigt att komma ihåg att luftkonditionering för rack är avsedd att användas i stora utrymmen, dom genererar kondens och ljud, och dom avger varm luft till rummet där racket finns. I stora utrymmen kommer värmen att skingras men om luftkonditionering används i små rum, måste man göra beräkningar på hur varmluften ska avledas. Apparater för luftkonditionering skiljer sig mycket i prestanda, så se till och välj en lämplig modell för dina behov.

Fler tips:

Andra sätt att förbättra kylningen kan vara att thermografera sererracken för att se var det är varmast och kallast. Ofta kan man spara stora belopp på att styra om luftflödet i stället för att uppgradera kylsystemet.

För mer information om serverrack med ännu fler tips på vad man kan tänka på vid köp av serverrack, gå till vår sida för serverrack eller läs mer om serverrack på Serverrack.se.